Маратон Пхенян

Може да не ви се вярва, но Маратон Пхенян не е част лигата „World Marathon Majors“ 🙂 . Докато пътувахме към поредния маратон през 2017-та, стана въпрос за това, дали има свестен маратон в Северна Корея. Аз бях на мнение, че има, а някои мой спътници, че няма. Също, аз бях навит веднага да замина (ако имам спонсор) 🙂 . Докато пишех статията още повече ми се доходи. Определено има какво да се види. Малко се получи полутуристическа статия, но ми беше интересно да я напиша.

Маратон Пхенян се провежда се в началото на април, а записването е до 28 февруари. Можете да тичате 5, 10, 21 или 42 км.. Интересно е, че в този маратон има отделно класиране за аматьори. През последните години участват бегачи от доста държави – Словения, Швеция, Норвегия, Дания, Русия, Украйна, Естония, Испания, Китай, Тайван, Узбекистан, Египет, Намибия, Южна Африка, Руанда, Мадагаскар, Етиопия, Зимбабве, Кения, Великобритания, Австралия, Мароко, Германия, САЩ, Канада, Франция, Япония, Китай, Австралия, Сингапур и др.

Трасето е признато от Международната лекоатлетическа асоциация по лека атлетика и има бронзов статут (такъв имат маратони, като Барселона, Милано, Единбург и др.). Всички не-корейски участници се изисква да влязат в страната като част от организирана група за пътувания. Официалният партньор на състезанието е „Koryo Tours“ – британска компания, базирана в Пекин, която от 1993 г. насам оперира в Северна Корея.

През 2018-та контролното време ще бъде увеличено от 4 часа и половина на 5 и половина. Бонус 🙂 . Стартът и финалът са на стадион Ким Ир Сен пред 50000 човека, които между другото гледат футболен мач. Въпреки, че контролното време е 5,5 часа, след 4,5 вратите на стадиона се затварят, за да започне награждаването. За хората незавършили до тогава се прави отделен финал отвъд стадиона.

Забранено е бягането с фланелки с флагове (но ще видите някой от елитните атлети да имат знаменца на потниците си), политически лозунги, видни лога или нецензурни думи. Това го пише в сайта на маратона. На друго място прочетох, че можете да имате проблеми със снимки и GPS устройства по време на бягането. Това обаче не го пише в сайта на маратона. (В Страва един пич е пуснал полумаратона). Освен това в краят на статията ще видите снимки от маратона. Истината е някъде там.

Подкрепителните пунктове са на всеки 5 км., като там можете да намерите само вода (за 150 долара (маратонската такса) толкова 🙂 ).

снимка: theculturetrip.com

Ако искате спортни напитки, енергийни барове, гелове или други подобни, ще трябва да ги донесете в страната с вас (такива неща не са налични в КНДР).

Записване

Относно професионалните спортисти: Покана ще получат кандидатствалите елитните спортисти с времена до 2:16:00 за мъже и до 2:38:00 за жени (през последните 36 месеца). Поканата важи за по едни мъж и една жена от държава (с по един придружител). Елитните спортисти, които не са избрани за една от поканите в състезанието, все още са добре дошли да се присъединят, но те и техните сътрудници ще трябва да финансират сами своето пътуване и записване.

Цени: Цените са за различни туристически турове (единствената опция да участвате в маратона), които варират от 3 до 10 нощувки и от 850 до 2070 евро. Туристически турове стартират от Китай и по конкретно от Дандун, Шанхай или Пекин (на едно място мярнах и опция от Владивосток). От там взимате самолет или влак (влизащ в цената по-горе) за Пхенян. Ще преведа какво представлява 10 дневната екскурзия (2070 евро):

„Дългата пролетна обиколка на Северна Корея е тук! Участвайте в невероятния и уникален Маратон Пхенян, в който се тича из града, поздравявани сте от местните жители, завършвате на пълен стадион и може би дори печелите награда!

Като едно истинско приключенско пътешествие, тази 10-дневна екскурзия ще ви отведе до зашеметяващото източно крайбрежие на КНДР, където ще посетите пристанищния град Уънсан

снимка: no.wikipedia.org

и ще имате възможност да се разходите в планините на красивия, но рядко посещаван район Къмгансан.“

снимка: flickr.com

Ще отидете и на юг до Кесън,

снимка: commons.wikimedia.org

до корейската демилитаризирана зона (Военен пост),

снимка: matadornetwork.com

където Северна и Южна Корея се изправят една срещу друга. Тази обиколка също така посещава оживения град Пионгсонг,

снимка: doublemesh.com

където можете да се включите в класа по английски език в средното училище Ким Джон Сук

снимка: reubenteo.com

и да видите представление от талантливи млади ученици в Консерваторията по пиеси в Пионгсонг.

На 15 април е един от най-големите празници в календара на КНДР – 106-ия рожден ден на президента Ким Ир Сен. Ще се погрижим тогава да бъдете в Пхенян, да се насладите на атмосферата и да се присъедините към тържествата за рождения ден заедно с местните жители!

Туристическият тур се води от 7 до 17/18 април, но програмата започва от 6-ти април.

6 април:

Задължителен брифинг преди обиколката. Предварителна обиколка в близост до офиса на Koryo Tours в Пекин. Можете да присъствате на брифинг в 14:00, 16:00 или 18:00.

7 април:

Ден на пристигането в Пхенян

 • Отпътуване с полет от Пекин (полет JS152 от Air Koryo в 13:00 ч.) – 1,5 часа полет с обяд (без вегетарианска опция).

• Пристигане в международното летище Сунан в Пхенян (FNJ).

снимка: youtube.com

Минаване през митница, запознаване с вашите корейски разводачи и отпътуване към града.

• Настаняване в хотел „Yanggakdo International“

снимка: strangesounds.org

– този 47-етажен хотел се намира на остров в средата на река Тедонган и предлага чудесен изглед към града. Удобни стаи и цялостни развлекателни съоръжения: плувен басейн, СПА център, билярд, боулинг, магазини за подаръци, чаени къщи, бира, приготвена на място и китайско казино.

• Незадължително гледане на филма „Другарят Ким отива да лети“

снимка: gettyimages.com

в международната къща на киното в Пхенян,

снимка: pbase.com

близо до вашия хотел (100 ренминби (около 13 евро)).

8 април:

• Голямото събитие – Пхенянският маратон 2018! Това е вашият шанс да тичате по улиците на Пхенян в най-голямото ежегодно спортно събитие на КНДР! Присъединете се към пълния маратон, полумаратон или състезание от 10 километра – всички те следват трасе, което започва и завършва в стадион Ким Ир Сен пред 50-хилядна тълпа от корейци. Целият маршрут, който е сертифициран от Международната лекоатлетическа асоциация, води точно до центъра на града, минавайки през множество емблематични забележителности, а след това излиза в по-малко градските квартали на Пхенян. Не пропускайте тази невероятна възможност да видите повече от столицата и да си общувате с хората по трасето. Има награди за победителите във всяко състезание.

• Разходка в центъра на града – След като се наобядвате и си починете в хотела ще продължим с разходка в центъра на града.

• Местен бар за бира – Релаксирайте в местен бар, за да приключите този вълнуващ ден.

9 април:

Обиколка на град Пхенян

• „Mangyongdae Native House“ – родната къща на президента Ким Ир Сен. Традиционна корейска къща в красив природен район. Място за поклонение за местните.

снимка: tongiltours.com

• Кулата на идеите Чучхе – кула, посветена на водещата философия на КНДР по река Тедонган. За 5 евро асансьора до върха предлага чудесен изглед към града. На 150 метра това е най-високият каменен паметник в света.

снимка: dprktourism.com.my

• Паметник на Корейската работническа партия – структурата й включваща чук, сърп и четка за писане, които съставляват емблемата на Корейската работническа партия и представлява работници, фермери и интелектуалци.

снимка: elstonhill.com

• площад „Ким Ир Сен“ – централният площад на Пхенян, подплатен с правителствени министерства, музей, Централната художествена галерия и Къщата за изучаване на великите хора. Центърът на града, където се провеждат известните паради и митинги.

снимка: ibtimes.co.uk

• Книжарница на чужди езици – Магазин за продажба на корейски книги, преведени на английски, немски, френски, руски, китайски и испански. Също така можете да купите DVD-та, пощенски картички и малки произведения на изкуството.

• Метро Пхенян (шест спирки по линията Chollima) – Една от най-дълбоките метрови системи в света с невероятни произведения на изкуството, отразяващи името на всяка станция.

снимка: subartsf.org

 • Военен музей посветен на победата за освобождение на отечеството и корабът „USS Pueblo“ (кораб за изследване на околната среда от клас „Банер“, прикрепен към разузнаването на флота на САЩ, като шпионски кораб, нападнат и заловен от севернокорейските сили през 1968 г.. Това е единственият кораб на американския военноморски флот, който все още е държан в плен).

снимка: businessinsider.com

Ще обиколим този световен музей, ръководен от местните музейни водачи – реновиран през 2012 г.. Вътре можете да видите експонати от Корейската война от перспективата на КНДР, артефакти, документи, снимки и реалистични диорами. Екстериорните площадки разполагат с паметника на Войната за победа и демонстрации на героично оборудване на Корейската народна армия и заловила оборудване от американската армия, включително шпионския кораб USS Pueblo. Важни неща за разбирането на страната днес и най-важното от пътуването.

• Отпътуване (около 2,5 часа) на юг по „Магистрала за обединение“ до Кесън, древна столица на династията Корио (918-1392 г.), разположена в близост до днешната Корейска демилитаризирана зона (DMZ).

• Спирка в хотел Janamsan, Кесън. Хотелът е подобен на тези, намиращи се в по-малките градове на КНДР. Препоръчва се през зимата. Персоналът е приятелски и е на пешеходно разстояние от моста „Sonjuk“.

снимка: panoramio.com

10 април:

Кесън и Корейската демилитаризирана зона (DMZ)

• село Панмунджон – Разположено е в средата на 4 км. широката DMZ. Панмунджон е мястото на подписването на примирието от 1953 г. в края на Корейската война. Това е единственото място, където посетителите могат директно да видят войници от двете страни и демаркационната линия, разделяща Корея. Обикновено е възможно да влезете в хижата, пресичаща двете Кореи и там да преминете временно на юг.

снимка: wiscnews.com

• Музей Каесонг Карио (Songgyungwan Academy) – бивша конфуцианска образователна школа, сега музей на династията Корио, която показва исторически обекти, статуи, пагоди и порцелан. Едно от многото места в Кесън – световно наследство към ЮНЕСКО. В парка има отличен филателен магазин.

снимка: tripadvisor.com

• Магазини за печати – Магазини за продажба на печати, пощенски картички, местен женшен, сувенири, изкуство и др. Една от най-добрите колекции от пощенски картички в страната.

• Традиционен обяд в Кесън с опция за кучешка супа (5 евро).

• Връщане в Пхенян (2,5 часа) със спирка при Паметника на трите харти за обединение – голяма каменна арка по магистралата, спомен за съвместни споразумения между Северна и Южна Корея.

снимка: tourasia.ch

• Център за боулинг „Златна алея“. Също така там има билярд и аркадни игри. В съседство пък е центъра за развлечения „Kumrung Leisure Centre“, където можете да пиете едно от най-доброто кафе в Пхенян.

11 април:

Уънсан и източният бряг

• На изток по ширината на полуострова до Уънсан (4 часа с кола), главен пристанищен град, спирайки на живописни места по пътя.

• Спирка на езерото Сингпионг.

снимка: flickriver.com

• Водопад „Ulim“ – Скрит сред планините по пътя към Уънсан, водопада „Ехо“ е живописна спирка, където можете да се насладите на обяд, да опънете краката си или да се потопите в басейна отдолу. Казват, че е бил открит от Корейската народна армия по време на маневри.

снимка: koreakonsult.com

• Селскостопански университет Уънсан – Премиерският селскостопански университет на КНДР, разположен сред красива природа на хълмовете. Обиколка на околността и нео-романската учебна зала, построена от германците, живеещи в района в началото на 20 век.

снимка: wikimapia.org

• Международен лагер на учениците в Сонгдоун – класически социалистически летен лагер, в който корейските и деца от други държави могат да прекарат две седмици, да изучават социалистическите ценности и работата в екип. Обиколка на наскоро реновирани общежития, аквариум, къща за птици, фитнес зала и още!

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

снимка: exploredprk.com

• Художествена галерия в провинция Кануън – малка художествена изложба, продаваща произведения на изкуството от местни художници. Цените са по-ниски, отколкото в Пхенян.

• Остров Янгдок – Разходете се по вълнолома на малък остров в средата на пристанище Уънсан (входна такса 1 евро / долара).

снимка: tripadvisor.com

• Нощувка в хотел „Dongmyong“, Уънсан. Хотел с невероятен изглед към пристанището Уънсан. Ограничени часове топла вода, бар, билярд, пинг-понг, бръснарница, козметичен салон, сауна и закрит плувен басейн с морска вода.

снимка: tripadvisor.com

12 април:

Туризъм в Кумганг

• Транспорт 2 часа на юг покрай Западното море до планината Кумганг

снимка: tripadvisor.co.uk

• Кратка екскурзия в лагуната на Самил – очарователна крайбрежна лагуна със зелени води, облицована с борови гори. Наречен за „три дни“ (sam-il). Необходими на един крал, за да поеме пълната красота на района. Червени плаващи шамандури в средата маркира мястото на изстрел, направен от известната революционерка Ким Чен Сук, съпругата на президента Ким Ир Сен.

снимка: koreakonsult.com

• Следобедна екскурзия в планината Кумганг – „Диамантената планина“ – серия от върхове и каньони, издигащи се над източното крайбрежие на Корея, считана от незапомнени времена за един от най-живописните райони в Източна Азия. Толкова красива, че седемте феи са казали, че някога са се спуснали от небесата, за да се къпят тук. Място на поклонение за поети, художници, интелектуалци, аристократи и царства в средновековието. Перфектното място, където да прекарате един ден за разходки и отдих.

• Нощувка в хотел Кумгангсан, връх Кумганг

снимка: wikimapia.org

13 април:

Връщане в Пхенян

• Спиране на някои местни плажове по пътя за разходка или плуване

14 април:

Обиколка на град Пхенян

• Учебно заведение на великите хора – огромна национална библиотека и държавен университет се помещават в голяма сграда с изглед към площад Ким Ир Сен и центъра на Пхенян.

снимка: koreakonsult.com

• Супермаркет „Kwangbok“ – Голям универсален магазин, който продава корейски и чуждестранни стоки. Тук е възможно да се обмени чуждестранна валута за корейски вон.

• разходка из Пхенян в градските трамваи.

• Триумфната арка – огромна арка за 70-годишнината от рождението на президента Ким Ир Сен през 1982 г. и честването на освобождението на Корея от японското колониално управление през 1945 г. По-голямо от тази в Париж.

снимка: tongiltours.com

• Улицата на бъдещето (Mirae Scientists street (Future Scientists street)) – Разходете се в новопостроения жилищен квартал, за да видите уникалната му модерна архитектура.

снимка: archinect.com

• Цирк Пхенян – едночасово шоу, включващо клоуни, жонгльори и много други (по избор – входна такса 20 евро).

снимка: wallpaper.com

• Увеселителен парк „Kaeson Funfair“ – 1 евро вход, 2-7 евро за различните атракции).

снимка: commons.wikimedia.org

15 април:

Рожден ден!

• Мемориален дворец Къмсусан – Мавзолей на лидерството на КНДР, където лежат мощите на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Официалните дрехи са задължителни тук. Мъжете трябва да са с риза с вратовръзка, панталон (не джинси или дънки) и тъмни обувки. За жените се изискват покрити рамене, рокля или панталони под коляното и затворени обувки.

снимка: earthnutshell.com

снимка: ibtimes.com

• Революционно гробище на мъчениците – гробище Хилтоп с десетки бронзови бюстове на онези, които взеха участие в освобождението на Корея от японското колониално управление.

снимка: apjjf.org

 • Парк „Mansudae Fountain“ – Историческият център на Пхенян, популярен сред местните жители след училище и през почивните дни. Обграден от примери за древна и модерна архитектура от различни епохи.

снимка: world-adventurer.com

снимка: world-adventurer.com

• Гранд паметник на Мансуда – огромни бронзови статуи на президента Ким Ир Сен и лидерът Ким Чен Ир с изглед към центъра на Пхенян. Поднасянето на цветя и поклон от групата е обичайно тук.

снимка: en.wikipedia.org

Вижте и близкия паметник „Чолима“ на митичен кон, за който казват, че можел да премине „хиляда „ли“ (400 километра)“. Чолима беше символ на движението и възстанови страната след опустошението на Корейската война и днес идва да представи скорост и качество.

снимка: eo.wikipedia.org

• Изложба за цветя „Kimilsungia и Kimjongillia“ – изложба на двете цветя, кръстени на лидерите на КНДР и проведени по повод техните рождени годишнини през февруари и април. Вижте как групи от цялото общество се конкурира, за да покажат най-хубавите цветя.

снимка: north-korea-travel.com

снимка: dprktourism.com

снимка: tongiltours.com

снимка: tongiltours.com

• Парк „Moranbong“ – Ще се поразходим в централния парк на Пхенян, популярен сред местните за пикници, танци и спортове. Паркът е изпълнен с исторически павилиони, стени и паметници – модерни и древни, някои от които са сред традиционните „Осем Велики забележителности на Пхенян“.

• Танци (Mass Dance) – големи студентски организирани танци, провеждащи се около Пхенян на големите празници (зависими от времето). Присъединете се към забавлението!

снимка: youngpioneertours.com

• Отиване на север до Пионгсонг (45 минути до 1 час с кола), сателитен град на Пхенян и център за научни изследвания за страната.

• Нощувка в хотел „Jangsusan“ в Пионгсонг – единственият хотел там, отворен за туристи. Има отличен бар с едни от най-добрите бармани в КНДР, което прави този хотел в един от най-забавните в цялата страна!

16 април:

Град Пионгсонг

• Площад „Пионгсонг“ – централен площад на град Пионгсонг със статуи на ръководството на КНДР. В близост е местен революционен музей.

• Висшето средно училище „Ким Чен Сук“ – едно от най-добрите средни училища за надарени ученици в КНДР, туристите са насърчават да помагат за преподаването на английски език!

• Училище по изкуствата Пионгсонг – Местно училище, съсредоточено върху таланти в сценичните и визуалните изкуства.

снимка: youtube.com

• Революционен обект „Paeksong“ – местоположение на университета „Ким Ир Сен“ по време на Корейската война. Разгледайте старите класни стаи и чуйте как учениците са живели по време на войната.

снимка: kp.geoview.info

 • Връщане в Пхенян (45 минути до 1 час с кола).
 • Стрелбище „Maeri Shooting Range“ – Стрелба със спортни пистолети с нисък калибър и пушки в съоръжението, където се обучават олимпийски медалисти. Един куршум струва от 0,5 до 1 евро в зависимост от вида на пистолета и мишената.
 • Прощална групова вечеря в известния пица ресторант в Южен Пхенян – Това е едно от италианските заведения за хранене в Пхенян (има три). Пицата варират между 5-12 евро.

17 април:

Ден на заминаване от Пхенян и връщане в Пекин с полет или влак. Моля, посочете предпочитания от Вас начин на напускане при резервация*

 • Отпътуване с полет от Пхенян на „Air Koryo Flight JS151“ с планирано пристигане на терминал 2 на летище Пекин (Beijing Capital (PEK)) в 10:00 ч. Моля, имайте предвид, че има 50 евро допълнителна такса за връщане с полет.

или

 • С влак от местната гара до корейско-китайската граница в 10:10 ч., трансфер в Дандун и пътуване до Пекин с пристигане в гара Пекин в сряда, 18 април в 08:30 часа. Обикновено резервираме мека спалня (четири легла във вагон). Моля, имайте предвид, че в някои редки случаи биха могли да се продават билети за меки спални, а вместо това да резервираме твърди (шест легла във вагон).

Има възможност за още 1-2 дни удължаване на почивката в Северна Корея (в град Синъйчжу) или Китай (град Дандун).

Какво влиза в цената ?

Полет от Пекин до Пхенян, влак от Пхенян до Пекин, всички ястия в турнето (освен във влака обратно до Пекин), настаняване в хотел, координатор на обиколка от „Koryo Tours“, двама местни корейски водачи и шофьор, целият транспорт в КНДР.

Какво невлиза в цената ?

Таксата за маратона (70 долара за 5 и 10 км., 100 долара за полумаратон и 150 долара за цял маратон), 50 евро за виза, незадължителен полет до Пекин в края на обиколката (50 евро), такса за единична стая – 50 евро на вечер, подаръци за местните корейски водачи и шофьори (приблизително 100 евро), посещение (по избор на кулата „Кула на идеите Чучхе“ – 5 евро), има включена безплатна храна, бира и вода, но ако е необходимо, ще трябва да си закупите допълнителни, пари за сувенири.

История.

Тук историята е малко непълна. За някои години не можах да намеря имената на победителите. За първи път се провежда през 1981 г., като участват само мъже. Победителят е неизвестен, но се знае времето му – 2:17:18. През 1982-ра печели Ли Джонг-Хионг с 2:15:17. През 83-та за първи път тичат и жените, а победата е за Иу Сонг-Хуи (2:37:14). През следващите няколко години победите са почти само за чужденци. През 1984-та при дамите печели Надежда Тишкова с 2:40:34, а при мъжете Дмитрий Феостиков с 2:14:36. И двамата са от СССР. През 1985-та Татяна Бултот носи нова победа на СССР (2:35:36). При мъжете обаче печели кореецът Чои Ир Соп – 2:13:25. През 86-та румънката Елена Мургочи печели с 2:37:11. Сергей Крестянинов е победителят при мъжете (2:14:19). През следващата година маратонът не се провежда (също и през 1990 и 1991-ва).

1988-ма – нова победа за СССР при жените. Мадина Биктагирова печели с 2:38:00.

снимка: naganomarathon.gr.jp

При мъжете победител е Чо Хуи-Бок от Северна Корея (2:14:33). От 1992 до 1999 доста от победителите са неизвестни, като известните са само северно корейци. Тогава е и рекордът на състезанието. Поставя го Ким Юнг-Уон – 2:10:50.

През 2000-та за първи път кениец печели състезанието при мъжете. Нелсон Ндерева тича за 2:11:05.

снимка: mississauga.com

Освен това в историята има още три африкански победи. На Захария Мполокенг (Южна Африка) през 2002-ра (2:15:05), на Морис Муанги (Кения) през 2004-та (2:16:41) и на Кетема Бекеле (Етиопия) през 2013-та (2:13:04).

С по два успеха са корейците Ри Кионг-Чол (2005 и 2006-та с 2:11:36 и 2:13:15) и Пак Сонг-Чол (2007 и 2008-ма с 2:12:41 и 2:14:22).

снимка: flickr.com

При мъжете една победа имат Китай. През 2009-та Уанг Земин печели с 2:14:21.

През 2010 г. украинецът Иван Бабарика печели с 2:13:56.

снимка: en.wikipedia.org

2011-та. Победа за Русия – Олег Марусин с 2:13:58.

снимка: gettyimages.com

Състезанието през 2012 г. се проведе като част от тържествата за 100-годишнината от раждането на Ким Ир Сен (рожденият му ден е празник в Северна Корея и се нарича „Ден на слънцето“) и има инфарктен финал. Александр Матвийчук и Пак Сонг-Чол завършват почти едновременно. За победител е обявен украинецът.

снимка: nknews.org

снимка: fakty.ua

Победителят при мъжете от 2017-та е единственият трикратен първенец. Пак Чол печели през 2014-та (2:12:26), 2015-та (2:14:10) и 2017-та (2:14:56).

снимка: apimagesblog.com

Сега се връщам към дамите. След 1988-ма година няма нито една чуждестранна победа. Мун Гионг-Ае има поне 3 победи – през 1989-та (2:33:48), 1992-ра (2:38:44) и 1995-та (2:30:37). Хам Понг-Сил също има 3 победи – през 2002-ра (2:26:23), 2003-та (2:27:48) и 2005-та (2:31:46).

снимка: sportstarlive.com

С по две победи са Пио Ун-Сук (2008 и 2009-та, съответно с 2:28:39 и 2:28:34) и Ким Ми-Гионг (2012 и 2013-та, съответно 2:30:41 и 2:26:32).

снимка: beautifulenglandphotos.uk

Интересен факт е, че победите през 2014 и 2015-та са две близначки. Явно двете обикновено не се състезават помежду си. Пиша това, защото на олимпиадата в Рио завършиха на 10 и 11 място с еднакво време – 2:28:36.

снимка: abc.net.au

Както й да е. Ким Хий-Гионг печели през 2014-та (2:27:05), а Ким Хий-Сонг през 2015-та (2:29:12).

снимка: tinmoi.vn

Рекордьорка на трасето е Джонг Йонг-Ок. През 2007-ма тича за 2:26:02.

снимка: flickr.com

Последните победители през 2017-та бяха северно корейците Пак Чол (2:14:56) и Жо Ун Ок (2:29:22) при дамите. Между другото на 2-ро място при мъжете остана победителят от кроса Русе-Гюргево 2017 – Йосеф Сбай.

При аматьорите първи бяха словенецът Алес Дебелжак (2:49:10) и норвежката Катрин Хоноур (3:41:34).

снимка: 2tm.si

Медали.

Не можах да намеря много, но все пак.

снимка: thepyongyangmarathon.com

снимка: thepyongyangmarathon.com

снимка: reddit.com

снимка: piie.com

Трасе.

снимка: pyongyangmarathon.com

Маршрутът минава през центъра на града. Бегачите имат шанс да преминат около много от емблематичните сгради, паметници и улици на Пхенян,

снимка: exploredprk.com

като стартът и финалът са на стадион „Ким Ир Сен“ (, а понякога на стадион Първи Май Рунрадо).

снимка: skyscrapercity.com

снимка: medium.com

Минава се около Триумфалната арка,

снимка: uritours.com

Кулата на приятелството,

снимка: travelblog.org

Културен център „25 април“,

снимка: pbase.com

снимка: koreatimes.co.kr

музея на Победоносната война и музея на Войната за освобождение,

снимка: en.wikipedia.org

театър „Moranbong Acrobatic“,

снимка: tongiltours.com

Порта „Pothong“,

снимка: flickr.com

улица „Mansudae“,

снимка: exploredprk.com

улицата на бъдещето, улица „Changjon“,

снимка: tumblr.com

Гранд театър „Пхенян“

снимка: koreakonsult.com

„Улицата на бъдещето“, по поречието на река Тедонган.

снимка: drbenjaminhabib.wordpress.com

За финал още малко снимки от състезанието.

снимка: worldsmarathons.com

снимка: express.co.uk

снимка: english.cri.cn

снимка: yahoo.com

снимка: mashable.com

снимка: mashable.com

снимка: mashable.com

снимка: theculturetrip.com

снимка: si.com

снимка: nytimes.com

снимка: dailymail.co.uk

снимка: dailymail.co.uk

снимка: travelweek.ca

снимка: aljazeera.com

снимка: chinadaily.com.cn

снимка: koreatimes.co.kr

снимка: north-korea-travel.com

снимка: beijingcream.com

снимка: joe.ie

снимка: newkoreatours.com

снимка: thepyongyangmarathon.com

снимка: uritours.com

снимка: koreakonsult.com

снимка: upi.com

снимка: abc.net.au

снимка: commons.wikimedia.org

снимка: gettyimages.com

снимка: gettyimages.com

снимка: gettyimages.com

Следващите снимки са от блога на Ники (на снимките са тя и Родриго). Статията й е много добра и описва престоят й в Северна Корея в 101 снимки.

снимка: outofyourcomfortzone.net

снимка: outofyourcomfortzone.net

снимка: outofyourcomfortzone.net

снимка: outofyourcomfortzone.net

 

2 Comments

 1. Nikki

  Hi Peter,

  It’s Nikki from Out of Your Comfort Zone.

  Thanks for the link back to our website and for adding in some of our North Korea photos! It was fun to see other people’s photos, as well.

  (Sorry I don’t speak Russian….I had to use Google translate to read what you wrote 🙂 )

  Reply
  1. Петър Цонков (Post author)

   Hi Nikki. Your site is great. I’m from Bulgaria. I wish you all the best. Regards 🙂 . (My English is not great and I usually also use Google translate 🙂 ).

   Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *