Маратон Атина

Когато започнах да пиша този раздел (състезания) трябваше да започна точно с този маратон. Все пак Гърция е родината на маратона. Грешка, която ще поправя сега. След като сметнах, колко ще струва участие (+ други) в Маратон Москва, ще направя същото и за Маратон Атина.

Записване – Маратон Атина се провежда в началото на ноември, регистрацията отваря април, a лимитът участници (маратон + бързоходци) е 18500. Освен това има състезания на 5 и 10 км., където лимитът и за двете е по 9000 човека. Ако се запишете преди 31 август 2017 г., на стартовият ви номер ще бъде изписано името ви. За България има три варианта за записване:

Най-евтиният е 30 евро. ( 60 лв.) – Номер с чип, Списание (е-формат), Транспорт до гр.Маратон за старта от центъра на Атина, подкрепителни пунктове и медицинска помощ по време и след състезанието, съхранение на багаж по време на състезанието, застраховка злополука по време на състезанието от ERGO, медал ако финиширате, онлайн резултати и сертификат.

Срещу още 15 евро получавате и фланелка.

За 100 евро получавате фланелка, спортен сак, безплатен обществен транспорт (3 дни преди и 2 дни след състезанието) и 50 процента отстъпка за Музея на Акропола.

При групова регистрация на най-малко 10 човека цената пада с 5 евро на човек.

Такси от Русе до Букурещ и обратно.

80 лева – трансфер до 4 пътника. (в двете посоки 160 лв.) – по 40 лв. на човек.

120 лева – транспорт за група 4-6 пътника.

160 лева – превоз за група 6-8 пътника.

Групи над 8 пътника – персонална цена след запитване.

Самолет (Букурещ – Атина – Букурещ) – Тук има някой условности. Ако имате късмет има двупосочни полети под 50 евро, но по-богат избор има за около 100-150 евро. Ще сложа в сметката 100 евро (≈ 200 лв.)

Има и други варианти, но лично на мен не ми се пътува от Русе до Атина с кола или автобус. Това са над 1100 км. в едната посока.

Градски транспорт в Атина – В Атина се предлага 5-дневна карта, включваща градски автобуси (с изключение на летищни линии и линия X80), тролейбуси, трамваи, метро (всички гари освен летище). Цената е 9 евро (Иначе 1-н автобусен билет в Атина струва 1,4 евро). От/до летището със сигурност ще ви трябва отделен транспорт. С автобус излиза 6 евро в едната посока (в двете 12 евро). Другият вариант е метро – 10 евро в едната посока (в двете 20 евро). За 2-ма човека е 18 евро, за 3-ма 24 евро в едната посока.

Най-евтиният вариант 9 + 12 = 21 евро (≈ 42 лв.).

Хотел – Тук търсих 5 нощувки за 2 човека. Намерих няколко места за около 250 лв. за 2-ма за 5 дни, което прави по около 125 лв. на човек за 5 дни. Сигурен съм обаче, че при по-ранно планиране ще има повече опции.

Сума до тук: 60 + 40 + 200 + 42 + 125 = 467 лв.

История и друго инфо.

Всеки, който поне малко се интересува от спорт знае, че Гърция е родината на Олимпийските игри. Който пък се интересува от маратонско бягане, знае легендата за първият маратонец.

снимка: pinterest.com

За бързоногият войник Фидипид, който през 490 пр.н.е. тича от град Маратон до Атина, за да съобщи за победата на бойното поле над персите.

снимка: marathontours.com

Действителното разстояние между мястото на Маратонската битка и Атина е било 34,5 км., а според легендата Фидипид умрял от умора, след като съобщава радостната вест.

снимка: rw.runnersworld.com

Няма доказателство, че това действително се е случило. Освен това има спор, ако това се случило, от къде точно е минал Фидипид, защото от Маратон до Атина може да се мине по различни пътища.

Първият маратон се провежда по време на първите модерни Олимпийски игри през 1896 г. по идея на французите Мишел Бреал и Пиер дьо Кубертен.

снимка: gallica.bnf.fr

снимка: roastbrief.com.mx

Трасето започва в град Маратон и завършва на стадион Калимармаро в Атина.

снимка: iforsports.com

Дължината му е 40 км. Че е първият обаче не е съвсем вярно. През март същата година, преди него в Гърция се провежда квалификационен маратон. Печели го Харилаос Василакос с 3 часа и 18 минути.

снимка: img.erun360.com

Вече на Олимпийският маратон

снимка: dailytelegraph.com.au

победител е гъркът Спиридон Луис с 2:58:50, въпреки спирането за чаша вино (допинг контролът е спал 🙂 ).

снимка: vinepair.com

Как се развива състезанието ?

25 състезатели пътуват до Маратон за да стартират, но едва 17 го правят. Французинът Албин Лермузио повежда рано. След него, 2-ри и 3-ти се движат Едуин Флак (Австралия) и Артър Блейк (САЩ). Блейк издържа 23 км., Лермузио 32 км., а Флак около 37. Така след отказването на Флак, Спиридон Луис завършва без конкуренция. Харилаос Василакос е 2-ри с 3:06:03, а трети е Спиридон Белокас (Гърция). Четвърти е Гюла Келнер (Унгария) с 3:06:35. Келнер обаче подава контестация, която е уважена. Излиза, че Спиридон Белокас е ползвал карета през част от състезанието. В крайна сметка завършват още 5 човека, всичките гърци.

В тази история има още един интересен епизод. Гръцката дама Стамата Ревити е искала да участва в маратона.

снимка: marathonbook1.blogspot.bg

По принцип са и отказали, защото е изтървала срокът за записване, но явно истинската причина е била нейният пол. 30-годишната майка на две деца (едното починало на 7-годишна възраст) не е допусната, но на другия ден тя все пак стартира. Преди да стартира, Стамата моли общинският учител, кметът и градският магистрат, да свидетелстват за времето, в което е започнала и да подпишат ръкописно изготвен доклад, отразяващ „08:00 сутринта като начален час“. Тя тича състезанието с постоянно темпо и стигна до Parapigmata (мястото, където днес стои болницата Evangelismos) в 13:30 (5½ часа). На Ревити не е позволено да влезе в стадиона, като е спряна от няколко гръцки военни офицери, от които тя поисква да подпишат нейния ръкописен доклад, за да удостовери времето си на пристигане в Атина. Тя заявява пред репортерите, че иска да се срещне с Тимолеон Филимон (генерален секретар на Гръцкия олимпийски комитет), за да представи своя случай. Историците смятат, че е възнамерявала да представи документите си на Гръцкия олимпийски комитет с надеждата, че ще признаят постижението й. Нито нейния доклад, нито документите на Гръцкия олимпийски комитет са били открити, за да има официално потвърждение.

Като оставим настрана този 1-ви олимпийски маратон, от 1955 г. до 1989 г. редовно се провеждало състезание от град Маратон до Атина. То е било известно като Маратон Атина, но сега е преустановено. Официалният Маратон Атина стартира през 1972 година, като първите 2 години жени не са участвали. Първият победител е Янис Вирвилис (Гърция) с 2:26:26, а първата дама победителка през 1974 г. е Ева-Мария Вестфал (Германия) с 3:55:56. Рекордьори са Раса Драздаускайте (Литва) с 2:31:06 през 2010-та

снимка: sportas.lrytas.lt

и Феликс Канди (Кения) с 2:10:37 през 2014-та.

снимка: bellanaija.com

С най-много победи е Николаос Полиас (Гърция). Той печели 4 пъти – 1993 (2:28:12), 1995 (2:27:27), 1998 (2:18:38) и 2000-та (2:20:50).

снимка: georgerunner.blogspot.bg

Една от най-големите машини в света на ултрамаратоните Янис Курос също има една победа на Маратон Атина.

снимка: georgerunner.blogspot.bg

През 1981 г. печели с 2:32:50.

Медалите.

Започвам с медал от първите модерни Олимпийски игри. Тогава медалите са били сребърни.

снимка: insidethegames.biz

Следват още няколко варианта от по-близките години.

снимка: twitter.com

снимка: twitter.com

снимка: thewell-travelledpostcard.com

снимка: nigelfarrow.photoshelter.com

снимка: hedgehog-and-friends.blogspot.bg

снимка: correrbien.com

Маршрут.

снимка: athensauthenticmarathon.gr

Както виждате, това не е от най-леките маратони. Общото изкачване е около 550 метра, като почти цялото е до 31-ви км.. Състезанието започва в 09.00 ч. в град Маратон.

снимка: news.gtp.gr

Първите около 4 километра са спускане. Бегачите се движат по алеята „Маратон“ до 4-ти километър, откъдето завиват наляво и навлизат в улица „Marathonomachon“ и в района на Военната гробница. След около 2,2 километра следва кръгов път около Военния паметник.

снимка: viator.com

снимка: panoramio.com

Трасето е равно от 6-ти до 10-ти километър (град Неа Макри).

снимка: mapio.net

От 11-ти до 17-ти километър на определени места се изкачва. После до кръстовище Рафина бегачите срещат стръмно спускане. На 18-ти км. е статуята на Филипид.

снимка: olimpiadastakashimorita.blogspot.bg

След това отново следва изкачване. Една от най-трудната част от трасето се намира до 20-ти километър, бегачите минават през град Пикерми и през някои повече или по-малко хълмисти части на трасето до 25-ти километър. На 21-ви км. има още една статуя на бегач.

снимка: athenswalkingtours.gr

Преминаването през град Палини (27км – 28км) също е нагоре. Последната и най-трудна част от курса започва от квартал Геракас и се изкачва до кръстовище Ставрос (30км – 31км). Това стръмно изкачване е последвано от стръмно спускане, водещо до площад „Агия Параскеви“. След това бегачите минават по Мезогеон Авеню, през кварталите на Халандри и Чоларгос, като тичат по равни и спускащи се части от трасето до финала.

Междувременно ще сложа още няколко снимки от състезанието (не зная от кой километър са).

снимка: kali-ellada.blogspot.bg

снимка: european-athletics.org

снимка: euromic.com

снимка: greeceforall.com

Най-характерната спускаща част е тази, която започва от Министерството на отбраната

снимка: grreporter.info

и завършва на кръстовище Кетехаки (37.5 км), където бегачите преминават под моста.

снимка: de.wikipedia.org

Следват различни известни гръцки улици и булеварди, преминаване покрай Американското посолство, Атинската музикална зала и Парка на свободата (40-ти км.), където се намира последния подкрепителен пункт. Стигат до хотел „Хилтън“ и леко се отправят надясно, насочвайки се към площад „Синтагма“,

снимка: agapimenesdekaeties.blogspot.bg

минавайки около Военния музей.

снимка: zwstithess.gr

Преминавайки покрай имението Максимос,

снимка: athina984.gr

Президентската резиденция

снимка: urbanlife.gr

статуята „Dromeas“

снимка: athenstaxitours.org

снимка: flickr.com

и Националната градина,

снимка: greekguide.com

състезателите вече виждат Стадион „Калимармаро“.

снимка: greece-is.com

Само няколко метра остават, за да могат състезателите да влязат на стадиона и да пробягат последните метри, преди да стигнат до финалната линия.

снимка: news.gtp.gr

снимка: news.gtp.gr

снимка: euromic.com

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *