Марлен Еспарза

Марлен Еспарза (1989 г.) е американска боксьорка с международни успехи. През 2012 г. за първи път на Олимпиадата имаше бокс жени, а тя взе бронзов медал. Освен това има в актива си бронзов медал на Световното първенство по бокс за жени 2006, златен през 2014 г. и отново бронзов през 2016 г.. Обикновено се състезава в категориите „Flyweight“ до 51 кг. или „Light Flyweight“ от 45 до 48 кг..

снимка: shadeglobal.com

Освен че професионално в бокса се справя добре, Марлен е добра и в бягането. Не че съм изненадан де. Няколко пъти лично съм засичал момичетата от националният отбор на България по бокс в парка, в Русе и мога да ви кажа, че бившият им треньор Павел Сяров добре ги подготвяше. Тичахме в противоположни посоки и ако не ме лъже паметта се засякохме поне 10 пъти (2 на обиколка) на едни същи места. Специално Севда Асенова дори беше по-бърза. Е аз бях навъртял над 10 км., когато те дойдоха, но все пак мога да кажа, че държаха темпо не по-слабо от 5 минути за километър.

Марлен разказва за страстта си към бягането пред „runnersworld.com“:

Започнах с бокса, когато бях на 11, защото баща ми беше голям фен. Аз трябваше да се моля хората да ме обучават, а те се шегуваха с мен. Тогава плачех много, но никога публично.

Когато отивах в салона като дете, носех торбести дрехи, защото не исках момчетата да си мислят, че съм там, за да флиртувам. Така че в кампанията за „CoverGirl“ (реклама на козметика), когато спечелих бронза в Олимпиадата през 2012 г. бях голяма работа.

снимка: realcombatmedia.com

Започнах да тичам в седми клас, а в гимназията вече имах няколко оферти да тренирам крос кънтри. Наслаждавах се на тичането, но то винаги беше начин да бъда по-добра в бокса. Найк, моя спонсор, ме покани на полумаратон в Сан Франциско миналата година. Треньорът ми най-сериозно ми каза: „Трябва да забавиш тичането.“ Но аз не исках да изглеждам глупаво. Завърших в 01:32, 49-то място.

Аз тичам всеки ден. Понякога четири мили, всякакви скорости. Някой дни по две мили, толкова бързо, колкото мога. Винаги е различно.

В Хюстън ме познават много. Тичам едно и също трасе всеки ден и понякога хората ме познават и започват да тичат с мен. Казват: „Хей, ти си боксьорката ?“

Обожавам Джоан Самуелсон. Тя е пионер и все още го прави. Надявам се, когато остарея да мога да правя нещата, които тя прави.

снимка: christinagcheng.com

Мисля за триатлон след Олимпиадата през 2016 г.. Аз съм добър плувец и добър бегач. Просто трябва да работя върху колоезденето.

снимка: shadeglobal.com

снимка: pinterest.com

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *