Адам Холанд

Натъкнах се на една статия за Адам Холанд от юли 2016 на „flyingrunner.co.uk“. Казва се „Адам Холанд: По-далеч и по-бързо“.

Адам Холанд спечели повече маратони от всеки друг във Великобритания, над 120 и продължава. Това също го поставя в топ 5 в света за победи в маратони. Той е на само 29 години и има завършени 264 маратона/ултри. Също така е завършил най-бързите 10 маратона за 10 дни, със средно време 2:58:38. Той не просто участие в маратони – той ги тича като светкавица. Аз си поприказвах с Адам, за да разберем повече …

„Започнах да тичам в училище, когато имах няколко приятели, които бягаха. Не бях много добър в началото, но се подобрих и моите приятелите започнаха да изостават! „

До 19, Адам вече е пробягал шест маратона. Разговор с приятел го накарва да погледне, кой държеше рекорда за най-младият човек тичал 100 маратона (Стив Едуардс, беше завършил своя 100-тен на 28 години и 3 дни).

Адам си помисли: „Аз мога да направя това!“

Той го направи. Счупи рекорд на Стив на 10.10.2010, на само 23-годишна възраст.

Оттогава подвизите му включват тичане на 24 маратона в 17 дни през 2015 г., като 12 от тях са под 4 часа и четири под 3. Това е в подкрепа на ултрамаратонката Кейт Джейдън в усилията й да се счупи рекорд.

През 2014 г., той пробяга най-бързите 10 маратона в света в 10 дни на „Great Barrow Challenge“ – средно време на маратон 02:58:38. (Не го е заявил официално пред Гинес.)

Миналата година, Адам се присъедини към Роб Йънг, известен още като „Marathon Man UK“, за 25-дневно предизвикателство от 2000 мили (3220 км.) – част от „international Champions Walk for Peace“. Адам и Роб тичаха и караха колело, насърчавайки хората да се присъединят към тях по пътя. Походът за мир бе опит да се съберат пари за строителен проект в долината Рифт в Кения, и участваха много от най-добрите елитни източно африкански спортисти.

2

снимка: flyingrunner.co.uk

На половината път от тази 2000 мили, Адам се отби в Честър да тича друг маратон и счупи личния си рекорд – 02:28:29.

Когато питам Адам за неговата мотивация за тича толкова много маратони, отговорът му е прост: „Обичам да бягам. Виждам едни и същи хора в състезания, така че аз просто искам да отида и да видя приятелите си. Да се забавлявам и общувам.“

Адам също говори за усещането от постижението да се справя добре в толкова много събития. Питам го за психическата му сила, необходима за такова ниво на издръжливост, усилията, особено в няколко дневните състезания. Той казва:

„Страхотно е да завърша едно събитие като 10-в-10, защото аз не знаех, че мога да го направя. Когато се сблъскам с такова предизвикателство, тялото ми ще свикне с него и разбирам, че мога да направя повече, отколкото съм очаквал.“

Аз съм любопитен за това дали този брой маратони е дал на Адам точна стратегия за темпото, но той ме изненадва с отговора си: „Започвам да тичам бързо и искам да видя колко дълго мога да продължа. Аз често бягам първата половина за 1:13-1:16, а след това се забавям около 18-20-та мила. Просто вижте колко дълго можете да продължите да функционирате в по-бързо темпо. Понякога си мисля, че мога да го направя по-бързо, но аз не искам да се контузя.“

Изкушаващо е да предложа на Адам, че с едно сериозно внимание върху темпото, почивката и броя на маратоните, в който участва, може да се превърне в един от най-добрите елитни маратонци във Великобритания. Но това може да го лиши от основното. Адам изпитва истинско удоволствие от бягането и нестрогият му подход към маратони е освежаващ в много отношения. Тичане за кеф, а не с фокус върху парите, каквото е общото мисленето на елитните спортисти. При него има освободен подход, изпълнен с жизнерадост.

Същото прави и между маратони си.

„Аз се присъединих към местен клуб и понякога, ако не съм на работа, тичам с тях във вторник или четвъртък. Започнах да използвам Страва и искам да бъдат най-добър във всички сегменти. Това ме кара да изляза и да бягам малко по-! „

Адам също изглежда доста честен, когато става въпрос за контузии.

„Последният път, когато имах нараняване беше, когато се опитвах да тичам от „from John O’Groats to Lands End“

3

снимка: robinharvie.files.wordpress.com

и глезена ми набъбва така че трябваше да се оттегля. Но това не беше истинска тичаща травма – Аз играя хокей и се ударих по време на мач „.

Какво следва ?

Адам продължава да бълва маратони. Но той също така продължава да се занимава с благотворителни каузи и да подпомага растежа на тичането. Неговият сайт „MaraMile Events“ има за цел да насърчи хората да тичат, особено да работят за да постигнат лична цел, да приключат 100 общо мили тренировки, независимо от това колко седмици това ще им отнеме.

Той също ходи в училищата, за да разговаря с децата, като се надява да ги възбуди да започнат да тичат. През октомври, Адам ще участва в „Kenya Peace Torch Relay“, като продължение на миналогодишното мероприятие. Те имат за цел да регистрират 1000 факлоносци, като всеки да тече 10 км. и да допринесе за повишаването на осведомеността и набирането на средства за програмата на укрепването на мира.

4

снимка: run247.com

5

снимка: marathonmanuk.co.uk

6

снимка: marathonmanuk.co.uk

7

снимка: nottinghampost.com

На състезание човек срещу кон – 10 мили (16 км.). Адам печели с 10 минути преднина.

8

снимка: dailymail.co.uk

9

снимка: dailymail.co.uk

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *