Мери Ета Бойтано

Когато става въпрос за тичането при децата името на Мери Ета Бойтано (1963г.) се откроява. Тя е била най-малкото дете в едно тичащо семейство. Родителите й и шестте й братя и сестри също са тичали. Първият й маратон е на 5-годишна възраст, а на 8 поставя световен рекорд за възрастта си – 3:46:21 на „West Valley Marathon“. Ето какво казва след години Мери в интервю за „halhigdon.com“ (статията се казва „Аз не съм малко момче“):

„Ние бяхме семейство от седем деца. Татко и мама тичаха маратони, така че ние също искахме да го направим. Брат ми Майк беше най-близо до мен по възраст. Започнах да го преследвам, когато бях на четири. Беше забавно.

2

снимка: ujenafitclub.com

3

снимка: ujenafitclub.com

4

снимка: ujenafitclub.com

5

снимка: picssr.com

За първи път участвах на „Dipsea“ (състезание на пресечен терен), когато бях на пет. Родителите ми ме записаха като „М. Бойтано“. Трябваше да нося шапка, защото е трябвало да бъде едно малко момче. Жените не можеха да тичат състезания на дълги разстояние тогава. По време на състезанието, някой каза: „Вижте колко бързо тича това момче.“Бях разстроена и свалих шапка: „Аз не съм малко момче“.

Братми Майк Бойтано спечели „Dipsea“ през 1971г. и 1972г. и щеше да бъде първият бегач спечелил три поредни години, но аз го победих на следващата година. Все още мисля, че той не ми е простил.

Тренирах по 6 мили (9,66км.) на ден. Маратонът не беше най-добрата ми дистанция, но на 10 години го направих за 03:01. Спечелих „Bay to Breakers“ – 12км. (Тя е най-младият победител в историята на състезанието. С време 43:22 тя поставя рекорд при жените, който устоява 5 години), три пъти и се състезавах на щатското за Сан Франциско. Тичането ми даде възможности, които никога не бих имала по друг начин.

снимка: thisweekincaliforniahistory.com

7

снимка: ujenafitclub.com

Брак и две деца ме накараха да направя пауза, но аз се върнах с 70 мили (113км.) в седмицата. Сега тичам 10км. за 38 минути и нещо. Не е зле за една стара дама. Моите две момчета са на осем и шест. Не мисля, че ще ги тренирам толкова силно, колкото аз тренирах, но аз ще ги насърча.

Моят съвет към други родители: Подкрепете децата си. Ако те искат да тичат, нека го правят. Ползите за здравето са изумителни. Родителите ми сега са в техните 80‘ и все още ходят и тичат. Те ме запознаха с този спорт и аз ги обичам за това.“

8

снимка: ujenafitclub.com

Последната снимка е от 2012г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *