Кърк Асеведо

Кърк Асеведо (1971г.) е американски актьор, който през последните десетилетия натрупа солиден брой роли. Вярно повечето не главни, но все пак. Кариерата му започва през 1994г. с участие в сериала „Ню Йорк под прикритие“. Следват малки роли в „Закон и ред“, „Сентинел“, „Трета смяна“, „Братя по оръжие“, „24“, „Забравени досиета“, „Менталист“, „От местопрестъплението: Ню Йорк“, „Тънка червена линия“ и други. Повече екранно време получава в „Оз“,

снимка: moviefancentral.com

„Експеримента“,

снимка: seat42f.com

и в „Зората на планетата на маймуните“.

снимка: tnt.com.br

Актьорът говори за бягането пред „runnersworld.com“.

Кога започнахте да бягате?

Когато бях малък винаги тичах , но после започнах да пуша. Това продължи 16 години и когато станах на 33 си каза: „Аз трябва да мотивирам себе си да спрат да пуша“, така че започнах да тренирам за полумаратон. Тичането всеки ден ми помогна да се откажа. Вдъхновен от полумаратона реших, че искам да пробягам един маратон, но не можех просто да завърша маратон. Аз трябваше да се класирам за Бостън. Моето първо време. Така че, аз го направих. [Смее се.] Това беше в Ню Йорк през 2008г. [3 часа и 13 минути].

Звучи лесно! Беше ли ?

Не, беше доста зле! Имаше един момент на миля 22 (35км.), когато буквално се ударих в стената. Мислех си, „отказвам се“ И тръгнах да ходя за минута. Мислех си, „Това наистина не е в моята природа“ и започнах да бягам отново. Тогава след миля 23 (37км.), вървях отново. След миля 24 (39км.) вървях отново и си мислех: „Хайде, това са само на две мили (3км.)“ и пробягах останалата част от състезанието. След като завърших бях като застрелян, но два часа след това си казах: „Аз ще го стартирам отново и знам как да го пробягам по-бързо.“ Така че аз отново се тичах в Ню Йорк през 2009г. Бях тренирал много, но по някаква причина, ме поставиха много далеч при старта. През първите три мили бях блокиран от хората, които тичат 9 минутни милята. Така че аз започнах да бягам на зиг заг, което беше рецепта за бедствие. Но аз все пак го пробягах 10 минути по-бързо [3 часа и 3 минути]. Тичах отново следващата година – но този път имах перфектен план. Аз се промъкнах по напред след като освободиха от въжетата за различните целеви времена на участниците. Реализирах моята скорост. Бях във върхова топ форма, но на миля 15 (24км.) се контузих. Все пак завърших за 3 часа (личен рекорд), но контузията ме тормозеше цели 2 години след това. Бях толкова депресиран, защото знаех, че съм в най-добрата форма на живота ми. Можех да тичам за 2 часа и 50 минути.

Какво в Ню Йорк ви кара да се връщате отново ?

Това е определящото атлетическо събитие в живота ми. Гледал съм го всяка ноември, защото израснах в Бронкс. Грете Уаитз (9-кратна шампионка) беше моят герой. Да бягам по същите улици, по които е бягала тя, в родния ми град, означава много за мен. Но най-голямото предизвикателство е да не забравям рождения ден на жена ми, тъй като той винаги се пада през уикенда на маратона. Това предизвикателство е наравно с тичането на 26 мили. Кажете молитва. На 2 ноември ще тичам маратона в Ню Йорк. Можете ли да изпратите на съпругата ми картичка от мое име, просто за всеки случай ?

Имате ли някакви други тичащи герои освен Уаитз ?

Нямам представа защо не се направи един филм за Абебе Бикила. Той спечели два олимпийски маратона – единият бос – катастрофира с кола, превръща се в инвалид и започва да се състезава на стрелба с лък. Ако Дон Чийдъл беше 10 години по-млад, можеше да го играе. На гърба на моята тренировъчна програма, ламинирана и всичко, имам снимка на Бикила бос.

Как се възстановихте от тази травма през 2010 г.?

Не можех да се тичам пет, шест седмици, така че не можех да вляза във форма бързо. Развих други наранявания по същия крак. Сложих грешен тип на тегло – теглото на мускулите. Беше много по-трудно да ги сваля. Казвам на жена ми, „Не мога да загубя тази 11 паунда (5кг.)!“ Тя ми каза: „След като започнеш да тичаш отново ще можеш да ядеш нормално и бавно ще ги свалиш“, и беше права.

5 кг. ?

Аз наистина имам само още няколко години, преди „Личен рекорд“ вече да не е в речника ми, а теглото е огромен проблем, ако искам да личен рекорд. Може да падне до 68кг. (150 паунда), но това прави лицето ми да изглежда нездравословно.

По какъв начин бягането ви помага като актьор ?

Използвам същият подход при прослушване. Трябва да положиш същите усилията и в работата. Защото актьорската е толкова субективно, нали ? Вие не можете да кажете този човек е най-добрия. Това е напълно субективно, но можете да използвате вашата конкурентоспособност, за да работите по-усилено. Търпението е много важно и в актьорско майсторство и в бягането. Ако бях се отказвал в киното, когато ми е било трудно, щях да се откажа и от счупването на трите часа в Ню Йорк. Тази година ще бъде четвъртия ми опит за това време.

Освен полумаратон тичали ли сте на други по-кратки състезания ?

Разбира се, на 10 и 5км.. Завърших пети на 5км. за 18 минути, след това четвърти на 10км. – така станах победител в комбинирано класиране.

Сам ли тичате ?

Да. Това е трудно на моменти, но аз обичам това чувство, знаейки за усилията, който е необходимо да вложа в 18 седмици тренировки, шест дни в седмицата. Това ме прави по-силен психически за маратона. Знам, че идеята за тичащ партньор е да ви помогне чрез тези трудни моменти, но при мен това не работи. Трябва да се бяга с някой, който е само малко по-бърз от теб, но тук в Ел Ей не познавам такъв. Имам приятели бегачи в Ню Йорк, но тук повечето по-скоро ще се пият!

Ще използвате ли помощта на тълпата в Ню Йорк, за да ви помогне да бутнете личният си рекорд ?

Знаеш ли, смешното е че всеки говори за това колко те обича тълпата в Ню Йорк. Слушай, на миля 22 всичко ме боли. Аз съм като „Моля те, спри!“. Знаеш ли, когато някой крещи: „Ти си точно там!“, си мисля: „Не, не съм. Имам още четири мили, за да завърша и да спрат да ми крещят.“ Аз съм като кон с капаци. Просто гледам право напред.

Защо не опитате да пробиете трите часа някъде другаде?

Не става дума за счупване на трите часа, а за това да ги счупя в Ню Йорк. Аз лесно мога да счупя три часа на прав маратон, като в Лонг Бийч. Аз съм тичал 22 мили там за 2 часа и 15 минути, така че лесно мога да довърша до маратон. Но това е Ню Йорк с всичките хълмове, а след това са насрещните ветрове. Знаеш какво имам предвид? Толкова е ветровито през ноември. Мисля, че е най-трудният маратон.

Ти беше в един от големите блокбъстъри за годината, Зората на Планетата на маймуните. Така че аз трябва да те попитам: Може ли вашия герой да бие маймуните в състезание по бягане?

Ох, не. Моят герой в Планетата на маймуните определено ще бъде изпреварен от маймуни, особено на къси разстояния. Те са като Юсейн Болт. Сериозно те са толкова бързи. Но героят ми в Ходещите мъртви ? Не знам как тези зомбита въобще убиват никого. Те са толкова бавни и шумни. Ще чуеш как вият и няма да тръгнеш в тази посока, нали ?

снимка: fanforum.com

снимка: fanforum.com

снимка: kierstenwarren.tumblr.com

снимка: mobile.twitter.com

снимка: mobile.twitter.com

снимка: mobile.twitter.com

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *