Уйлд Парнил

Интервю на Уйлд Парнил за „runnersworld.com“.

Какво ви накара да започнете да тренирате ?

Жена ми отдавна ми правеше намеци да отслабна, но никога не ги приемах сериозно. Когато бях на 47г. имах лека сърдечна атака, която ми показа щетите, които тялото ми бе понесло. Реших, че е време за промяна. Исках да живея дълъг и щастлив живот, а знаех, че няма да стане ако не отслабна.

Как започнахте ?

Започнах с ходене по бягащата пътечка. Ходенето доведе до тичането. Сега го обичам толкова много, че не може да спра да тичам.

Опишете редовната си тренировка.

Аз тичам около 45-50 км. (28-31 мили) на седмица. Моето дълго бягане е в събота на разстояние не по-малко от 16 км. (около 10 мили). Имам пробягани 10 полумаратона и знам, че да тичаш 21 км. (13 мили) или повече не е толкова страшно. След месец мисля да бягам около 25 км. (15.5 мили) или повече (тренирам за маратон). Планирам да започна да тренирам на хълм и темпови тренировки това лято, защото искам да завърша маратон за по-малко от четири часа.

Какво беше най-голямото препятствие за теб и как го преодоля ?

Болката в коленете. Коленете ми ме боляха толкова много в началото. Мислих си, че ще се нуждая от операция някой ден. Но аз продължих. Почти магически болката си отиде, просто като теглото. В един момент тичането ми се струваше толкова лесно. В момента, ако не изляза да тичам чувствам, че ми липсва нещо много важно.

Коя е най-голямата награда от тичането ?

Колко страхотно се чувствам сега и това да тичам първият ми маратон на 50-годишна възраст. Загубих 32кг. (70 паунда), редуцирах кръвното си налягане и нивото на холестерола. Бягането ме промени по начин, по който никога не съм си представял и аз никога няма да спра. Регистрирах се за още три полумаратона. Също така вече се регистрирах да тичам втория ми пълен маратон догодина.

Колко отслабнахте ?

Бях около 95кг. (210 паунда) (може би и повече). Първоначалният ми цел беше 70кг. (155 паунда). Аз ги достигнах и ги подържах в продължение на една година. Сега съм 65кг. (142 паунда) и имам нова цел 64кг. (140 паунда). Не съм бил толкова, от когато бях на 20 години, така че можете да си представите колко добре се чувствам!

Каква е тайната на вашия успех за загуба на тегло ?

Като че ли първата стъпка е да не гледате назад. Обградете се с позитивни хора, които ще ви помогнат, когато имате нужда. Гледах „The Biggest Loser“, докато вървях (и в крайна сметка тичах) на моя бягаща пътека. Да видя успеха на тези хора ми помогна да повярвам, че може и при мен да се получи.

Какви промени направихте в храненето ?

Започнах да правя по-здравословен избор, да ям плодове и зеленчуци и ям по-малко преработени храни. Започнах съкращаване на размера на порциите и да следя за съдържанието му. Все още имам една слабост: чипс. Той е истинско удоволствие сега, защото го имам рядко.

Какъв съвет бихте дали на един начинаещ или на някой в самото начало ?

Започнете с малки цели, и след като ги достигнете се движете напред, защото бързата загуба на тегло често е последвано от още по-бързо възвръщане.

Каква е вашата дългосрочна цел ?

Искам да тичам на още пълни маратони и опитам да завърша за под 4 часа. Ще продължа да бягам най-малко по един пълен маратон на година, докато успея. Бих искал да се опитам да завърша Goofy Challenge at Disney. Искам да спечеля моята възрастова група на полумаратон. Искам да пробягам 15000км (9320 мили) до 57-ия ми рожден ден. Точно сега, след 3,5 години, аз съм на 6000 километра (3750 мили), така че е постижимо. Бих искал да тичам полумаратон, когато стана на 90 години (а може би и цял, когато съм на 100).

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *