Лисет Оропеса

Лисет Оропеса (1983г.) оперна певица от кубинско-американски произход. В репертоара й влизат произведения на Глук, Хендел, Моцарт, Росини, Доницети, Вагнер, Верди, Бизе, Масне и Пучини. Изпълнява роли на испански, английски, немски, френски и италиански език. Лисет е веган и запален бегач. През 2013г. дава интервю за „runnersworld.com“.

Била ли сте винаги бегач ?

Не, аз израснах с банда зубрачи. Бях последният човек, ще пробяга дори миля. Избягвах бягането през целия си живот. Свирех на флейта в продължение на много години и лагера с групата беше моето ниво на фитнес. Израснала съм в Юга, в Луизиана, където се яде много пържено и активният начин на живот е много далеч.

Как попаднахте в Met (Metropolitan Opera) ?

След като завърших в Луизиана, спечелих Националния конкурс за прослушвания. Бях наистина добра певица, но наистина с наднормено тегло. Когато се присъединих към Met през 2005г., тежах 95кг. (210 паунда) имах талант, но знаех, че е необходимо да отслабна.

снимка: 3.bp.blogspot.com

Чрез промяна на начина ми на живот, загубих 27кг. (60 паунда) за няколко години. Когато започнах да тичам, загубих почти веднага още 11кг. 25 паунда. Срещнах ми съпругът ми Стивън, но тогава и двамата мразехме бяганено и имахме много да учим. Бях уморена да казвам, че съм зле, а искам да съм добре. Това беше просто нещо, което никога не взех присърце, докато не стигнах до Met и разбрах, че съм в топ програмата за млади артисти в САЩ. Те не искаха да отслабна с 45кг. (100 паунда). Всичко, което те искаха от мен беше да стана по-слаба. Сега нося дрехи размер 2. Тичам много, но също правят някои тренировки с тежести, йога и съм на вегетарианска диета. Тялото ми абсолютно ми се отплаща за това. Чувствам се чудесно.

И вие просто излязохте и се затичахте един ден?

Съпругът ми и аз започнахме, като идиоти, в най-горещия ден от годината. Аз не можех да пробягам 1,61км. (1 миля) и започнах да ходя. Това беше в парк Ривърсайт, тук в Ню Йорк. Мислех си, защо мразех това ? Беше ужасно. Тогава видяхме всички тези хора с бутилки за вода, затова си казахме, че ще опитаме утре отново, но ще си донесем вода. Дълга история на кратко, след няколко седмици всекидневни тренировки и старания в крайна сметка да стигнах до точката, където можехме да тичаме цяло мили без да се спираме, след това две, след това три, което за мен беше най-великото нещо. Това всъщност е най-великото нещо, което някога ми се е случвало освен пеенето.

снимка: lisetteoropesa.com

Има нещо като идея, че жените оперни певици трябва да бъдат едри, нали?

Това е стереотип. Много от хората, които са били известни и чудесни певци се случва да бъдат с наднормено тегло и хората си мислят, че големият глас идва от голямо тялото. Това не е вярно. Начинът, по който един глас резонира няма нищо общо с това колко мазнини имаш на корема. Той е свързан с резониращи кухини в лицето и главата. Това е генетичен грим. Певци с едри органи смятат, че така подкрепата към дишането им е по-голяма, защото са по-тежки, но аз мисля, че е точно обратното. След като се научиш да дишаш по правилен начин не се уморяваш толкова често, както и понижаваш сърдечния ритъм и дишането ти просто е много по-добро. Контролът на дишането ми преминава през тавана, защото сърдечната ми честота е ниска. Пеенето е изтощително. Вие сте, като един спортист. Наистина, на сцената сте в продължение на часове. Когато една от най-известните оперни певици Мария Калас започва кариерата си беше с наднормено тегло. Тя беше една от първите, които се застъпиха за отслабването, за по-добро пеене и театрално присъствие. Тя беше един от пионерите, които казаха, че мазнини на сцената няма да ви направят по-добра или по-силна певица. Сега, от другата страна има много певици, които се опитват да намалят теглото си много бързо и след това гласовете им страдат.

Кога да отидохте от „нека да тичам няколко мили“ до „Искам да участвам на състезание“ ?

Когато започнахме, аз не гледах на тичането като състезание, каквото е пеенето за мен. Тогава аз и съпругът ми завършихме първия си полумаратон за 02:18 и аз казах: „По дяволите, аз ще съм под два часа.“ Най-накрая пробягах Полумаратон Йонкърс 2012 за 01:57. Бях толкова надъхана. Започнах от няколко фейсбук групи с хора, които се опитват да изглеждат по-добре или да отслабнат. Там ние говорихме за нашите борби. Имаше едно момиче, което беше избягало куп маратони. Тя ми каза: „Вие с вашият съпруг трябва да се регистрирате за маратон.“, а аз и отвърнах: „Няма начин, това да се случи.“ Тогава тя каза: „Ами половина?“ С моят съпруг Стивън вече бяхме планирали ваканция в „Disney World“, защото аз съм му голям фен и по чиста случайност Полумаратон „Disney Wine & Dine“ беше насрочено точно, за когато ние щяхме да бъдем там. Ние си казахме: „Добре, нека да се регистрираме, това напълно ще отгоре нашата ваканция, обичаме да бягаме, обичаме Disney World, беше моят рожден ден.“ Беше невероятно.

Завършихте ли пълен маратон след Йонкърс ?

Да, след това със съпругът ми се регистрирахме за пълен. Всички казват, че ако можете да завършите половин, ще можете да завършите и пълен. Записах се за Маратон „Free Press“ в Детройт. Тренирах за него и бях готова да отида, но имаше печатна грешка в един от договорите ми. Трябваше да отседна един ден по-късно в Аризона отколкото смятах, така че не можах да стартирам. Летяхме за Детройт в деня на маратона. Беше бъркотия. Видях всички тези хора с маратонски тениски, разхождайки се с медали, плакати, всичко. Бях толкова разочарована. Решихме да се запишем за един месец по-късно в Батън Руж, Луизиана. Беше невероятно и разбира се горещо. Цялото ми семейство беше там. Това е моят роден град. Майка ми имаше звънец и плакат на 19 миля и ми помогна да завърша за 04:51. Да счупя четири часа е следващата ми цел.

Вашият съпруг изтича Baton Rouge с вас?

Да, той тренира с мен всеки ден. Чувствам се зле, защото знам, че той е по-бърз от мен, но той никога не ме оставя. Ние не тичаме отделно, никога.

Какъв е обичайният ви маршрут ?

В Ню Йорк отиваме в Ривърсайт парк, който е дълъг, така че имаме доста пространство. Ние имаме малка обиколка, която е 6км. (4 мили) и друга около 10км. (6 мили). Също обичаме да бягаме в Централ парк.

Фен ли сте на хълмовете?

Тренировки по хълмовете са нещо, като високи тонове в пеенето. Мразя го, но ако правя само лесни неща през цялото време няма да се подобря. Трябва да видите ползите от препятствията. Това е, което те кара да копаеш на дълбоко. Тогава ставаш по-силен човек. Обучението за маратон не беше лесна работа, особено с всички тези мой пътувания и пеенето. Научих много за себе си. Винаги имате малко повече енергия, отколкото си мислите. Вашето тяло се опитва да ви спре много рано, изграждате психическата издръжливост, когато преминете бариерата ставате силни.

Какво е вашето бягане, когато сте далеч от дома?

Бягането можете да го направите навсякъде. Ние тичаме навсякъде. Всъщност, повечето от нашите маратонски тренировки направихме във Финикс. Трябваше да науча за коланите за хидратация, тъй като там сутринта е доста горещо. Трябваше да тичам в 5 часа сутринта преди слънцето да изгрее. Имам репетиции от 10:30 часа и трябва да бъде готова за пеене. Мразя ранните сутрешни часове, освен ако бягам. Аз пея наистина късно, понякога до полунощ, така че ранното ставане не винаги е лесно. Това е най-трудното нещо………….

снимка: mobile.twitter.com

снимка: twitter.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

снимка: ink361.com

Маратон Бруклин 2013г. – 04:32:18.

снимка: lisetteoropesa.com

Маратон Торонто 2014г. – 4:15:57.

снимка: ink361.com

Маратон Питсбърг 2015г. – 4:45:41.

снимка: lisetteoropesa.com

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *